Dakkapel-informatie

Dakbedekking

Het dak is een belangrijk onderdeel van een woning. Het krijgt jaarlijks veel te verduren door allerlei verschillende weersomstandigheden. Dakbedekking zorgt ervoor dat uw dak bescherm wordt en tevens geïsoleerd is.

Voor dakkapellen zijn verschillende soorten dakbedekkingen verkrijgbaar. Het kan lastig zijn om hier een keuze in te maken als u weinig kennis hiervan heeft. In de meeste gevallen wordt er op een dakkapel gebruik gemaakt van 2 soorten dakbedekkingen:

  • Bitumen
  • EPDM

Hieronder leest u een korte toelichting van deze twee soorten materialen:

Bitumen

Bitumen:

Bitumen is een teerachtige substantie die wordt gewonnen uit aardolie. Het is het residue wat overblijft na destillatie van ruwe olie.
Bitumen is van nature matig bestand tegen ultraviolette straling. UV-straling zorgt voor een snelle veroudering. Zuurstof maakt bitumen op den duur hard en broos. Daarom wordt het bitumen gemodificeerd.
Bitumineuze daken kunnen we onderverdelen in APP-gemodificeerde of SBS- gemodificeerde bitumineuze daken. Weer een aantal moeilijke woorden.

Wat betekent APP en SBS?
App is de afkorting voor Atactisch PolyPropyleen, een kunststof die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP is thermoplastisch en bij omgevingstemperaturen soepel en buigzaam. Door bitumen te mengen met APP (circa 30%) ontstaat APP-gemodificeerd bitumen.
De voordelen van App-gemodificeerd bitumen zijn :
– een hoge temperatuurstabiliteit
– een hoge weersstand tegen veroudering
– zeer UV-bestendig
– weinig onderhoud nodig
– gemakkelijk verwerkbaar
– bij toekomstig onderhoud gemakkelijk te overlagen
– geschikt voor recycling

SBS is de afkorting van Styreen Butadieen Styreen, een hoogwaardige kunststof die speciaal wordt vervaardigd. SBS is elastisch en bij omgevingstemperaturen zeer soepel en buigzaam. Door bitumen te mengen met SBS (circa 10%) ontstaat SBS-gemodificeerd bitumen.
Door toevoeging van SBS geeft de mix een meer rubberachtig karakter hetgeen resulteert in een grote kleefkracht,grote elasticiteit en flexibiliteit, met name bij lage temperaturen.
Bitumineuze dakbedekking wordt met een brander of een föhn aangebracht.

Levensduurverwachting van Bitumen is: 10 tot 30 jaar (afhankelijk van materiaal, constructie, onderhoud)

EDPM

EPDM:

EPDM is een afkorting. Het staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM dakbedekking kan door als rubber, maar dan is het een dunne ijzersterke soort die ook nog eens waterdicht is.

EPDM dakbedekking heeft veel voordelen. Uiteraard heeft EPDM dakbedekking een aantal eisen omdat dit product gebruikt wordt voor het maken van een dak. Een dak moet van hoge kwaliteit zijn en mag geen vochtigheid doorlaten. Hier zijn kwaliteitseisen aan verbonden. EPDM heeft een hoge elasticiteit. Dit komt goed van pas bij het leggen van de dakbedekking. Zo kunnen hoeken goed opgevuld worden en randen mooi afgewerkt. EPDM kan goed tegen ozon- en UV-stralen, dit is hoognodig omdat het dak hier veelvuldig mee in aanraking komt. Doordat dit materiaal een lange levensduur heeft kan deze dakbedekking lang mee en is het op termijn goedkoper. EPDM kan wel tot 40 jaar mee en wordt in plaats van gebrand zoals bitumen verlijmd.

Houdt er rekening mee dat dakkapel specialisten een meerprijs rekenen voor het aanleggen van EPDM op het dak. Dit heeft te make met het feit dat hier een cursus voor gevolgd moet worden en het materiaal duurder is dan bitumen.

Op zoek naar vrijblijvend advies?

Heeft u moeite met het kiezen voor de juiste opties voor uw dakkapel of twijfelt u? Dan adviseren wij u om vrijblijvend advies op te vragen bij dakkapel specialisten. Deze hebben voorbeelden en adviseren u tevens wat de beste opties voor u zijn. Daarnaast beschikken deze leveranciers over portfolio’s waarin u verschillende dakkapellen in alle kleuren combinaties kunt bekijken. Dit zorgt ervoor dat u een beter beeld krijgt.

Heeft u interesse in een dakkapel specialist? Vraag dan altijd meerdere offertes aan. Via onze website kunt u aangeven hoeveel offertes u wenst te ontvangen van dakkapel specialisten uit uw regio. Door te vergelijken kunt u besparen op de totaalprijs. In sommige gevallen kan dit wel oplopen tot 40%.

WAAROM VERGELIJKEN?

 Bespaar tot 40% op uw dakkapel
 Vergelijken is gratis
 U zit nergens aan vast
 U kiest het aantal offertes
 Offertes uit uw regio